Polystyren, EPS og GPPS

Polystyren (PS) er en af de mest udbredte plasttyper og vi bruger alle dagligt produkter fremstillet af polystyren. Polystyren er en termoplastisk, amorf polymer, der er fremstillet ud fra den petrokemiske monomerstyren. Det er et glasklart, stift og relativt sprødt materiale. Polystyren har relativt lave barriereegenskaber overfor ilt og vand og har et relativt lavt smeltepunkt. Polystyren findes i tre primære typer:

  • GPPS – glasklar polystyren
  • HIPS – slagfast polystyren
  • EPS – ekspanderet polystyren

Hos EPS-recycle arbejder vi med EPS og GPPS .

EPS kender vi som flamingo, forkortelsen står for Ekspanderet Polystyren og er et produkt hvor 98% er luft. En nye fælleseuropæisk betegnelse ’Airpop – engineered air’ fortæller, at materialet i virkeligheden er en intelligent og smart udnyttelse af plast og luft i et og samme materiale. Det høje luftindhold i materialet gør, at det vejer meget lidt og har en stødabsorberende effekt. Derudover er materialet lufttæt, fugtafvisende, hygiejnisk og kemisk inaktivt. De mange egenskaber gør, at materialet med fordel kan anvendes til f.eks. emballager og til isolering af bygninger.

I fremstillingsprocessen af ren EPS, opskummes og formstøbes PS-granulat. Den eneste miljøpåvirkning i denne process er energiforbruget (naturgas og el). Rent EPS-materiale kan nemt genanvendes op til flere gange, ved at det smeltes og igen omdannes til Polystyren.

Hos EPS-recycle fremstiller vi genanvendt polystyren af typen GPPS. Der er en lang række fordele ved GPPS. Det er nemt at behandle og genanvende, det er FDA-kompatibelt og non-toxic. Det har god dimensional stabilitet, er let at male og lime. GPPS er af samme kvalitet som PS og kan bruges til fremstilling af en lang række plastprodukter, fra bøjler og havemøbler til engangskopper og legetøj. GPPS har samtidig en lav pris sammenlignet med andre plastmaterialer.


Genanvendelse – process fra EPS til GPPS

Udfordringen ved at håndtere EPS til genanvendelse er materialets lave densitet. Det gør det vanskeligt at håndtere på en genbrugsplads og dyrt at transportere. For at imødekomme dette skal materialet komprimeres så densiteten øges til over 200 kg / m3. Hermed øges værdien og gør at materialet bliver nemmere og mere forsvarligt at transportere.

På EPS-recycles maskiner knuses det komprimerede EPS-affald i en kværn og extruderes derefter til GPPS-granulat. I processen opvarmes materialet til 180 grader. Granulatet pakkes herefter i big-bags på 900-1000 kg. Alle aktiviteter gennemføres på moderne maskiner. Der udtages løbende stikprøver og laboratorietests af det leverede EPS-materiale og ligeledes af det producerede GPPS-granulat. Testene viser smeltepunkt, vandindhold, og evt. urenheder. Alle test gennemføres in-house på virksomhedens nye laboratorieudstyr.